Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
моите песни - земјотресни :-)
Автор: lupcobocvarov Категория: Поезия
Прочетен: 316309 Постинги: 730 Коментари: 119
Постинги в блога от Октомври, 2016 г.
 Боб Дилан
Воглавно
1
Воглавно, ме трогнува сѐ, и тага и смеа,
воглавно, стојам на две нозе, не се веам,
патот го следам, ме води мирис на здравец,
па и ако патот се тетерави, си држам правец,
за сѐ што може да наиде брзо ќе се спремам,
па можам дури и да не сетам дека неа ја нема,
воглавно.
2
Воглавно, со повеќето можам да се сложам,
воглавно, не би ги менувал дури и да можам,
држам до себе иако со нив можам да се тркам,
до коска се контролирам и во успех и во збрка,
можам да преживеам ако било што ме ѕвекне
можам дури и воопшто за неа да не ми текне,
воглавно.  
3
Воглавно, во мојата глава разумот си има база,
воглавно, си го зајакнав срцево за да не мразам,
не си правам илузиии па од нив да ми се смачи,
не се плашам конфузијата на глава да ми се качи,
човештвото да го акнам со шеги не баш вкусни,
дури и да го заборавам вкусот на нејзините усни,
воглавно.
4
Воглавно, мисливе не ме тераат кон неа да идам,
а не би ја препознал тамам пред мене да ја видам,
таа е толку далеку зад мене, усвет фана,
воглавно, на менито на умов не е храна,
дури и не помнам дали постоеше време
кога еден на друг си бевме слатко бреме.
5
Воглавно, јас сум една млака вода,
воглавно, точно знам накаде одам,
не се лажам и не се кријам како избеган роб,
не се кријам од чувствата на кои сум им гроб,
не си правам отстапки, илузии не си ѕидам,
ич не ми е гајле дури и ако неа пак ја видам,
воглавно.
Оригиналот:
Bob Dylan 
Most of the time
1
Most of the time
 I’m clear focused all around
 Most of the time
 I can keep both feet on the ground
 I can follow the path, I can read the signs
 Stay right with it when the road unwinds
 I can handle whatever I stumble upon
 I don’t even notice she’s gone
 Most of the time
 2
 Most of the time
 It’s well understood
 Most of the time
 I wouldn’t change it if I could
 I can make it all match up, I can hold my own
 I can deal with the situation right down to the bone
 I can survive, I can endure
 And I don’t even think about her
 Most of the time
 3
 Most of the time
 My head is on straight
 Most of the time
 I’m strong enough not to hate
 I don’t build up illusion ’til it makes me sick
 I ain’t afraid of confusion no matter how thick
 I can smile in the face of mankind
 Don’t even remember what her lips felt like on mine
 Most of the time
 4
 Most of the time
 She ain’t even in my mind
 I wouldn’t know her if I saw her
 She’s that far behind
 Most of the time
 I can’t even be sure
 If she was ever with me
 Or if I was with her
 5
 Most of the time
 I’m halfway content
 Most of the time
 I know exactly where it went
 I don’t cheat on myself, I don’t run and hide
 Hide from the feelings that are buried inside
 I don’t compromise and I don’t pretend
 I don’t even care if I ever see her again
 Most of the time
Категория: Поезия
Прочетен: 103 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.10.2016 02:46
 Боб Дилан
Снеси ја твојата уморителна мелодија
1
Ајде, твојата уморителна мелодија снеси ја,
песната што стално ја тананикаш нека трча,
врз јакоста на жиците одмори од пресија
оти нема надеж за гласови што сал брмчат.
2
Немам глас што пред изгрејсонцето ќе екне,
ноќта својата умирачка да ја зграпчи мора,
утринското ветре како носот да си го секне
за инат на тапаните на вообразената зора. 
3
Ајде, твојата уморителна мелодија снеси ја,
песната што стално ја тананикаш нека трча,
врз јакоста на жиците одмори од пресија
оти нема надеж за гласови што сал брмчат.
4
Дивиот океан свири на органи насукани,
додека алгите своите стракови ги ткајат,
бранојте звучат како цимбала пречукани
дур мазноста на карпите чакалот ја ваја.
5
Ајде, твојата уморителна мелодија снеси ја,
песната што стално ја тананикаш нека трча,
врз јакоста на жиците одмори од пресија
оти нема надеж за гласови што сал брмчат.
6
Растеретен си стојам под ширните Небеса,
облаците се ослободени од свети каузи, 
солзите на дождот како од труба се тресат
но тој е скромен и не пека за аплаузи.
7
Ајде, твојата уморителна мелодија снеси ја,
песната што стално ја тананикаш нека трча,
врз јакоста на жиците одмори од пресија
оти нема надеж за гласови што сал брмчат.
8
Лисјата и паднати не можат да се смират
па и цицката на новата љубов ја гушкаат,
соголените гранки како бенџо им свират
на ветриштата што најдобро ги слушаат.
 9
Во огледалото на реката поглед симнав,
гледам како и таа кривулесто тананика,
но се поправа и трча мудра како химна,
и како на харфа да свири создава слика.
10
Ајде, твојата уморителна мелодија снеси ја,
песната што стално ја тананикаш нека трча,
врз јакоста на жиците одмори од пресија
оти нема надеж за гласови што сал брмчат. 
***********
Оригиналот:
Bob Dylan 
Lay Down Your Weary Tune
1  
Lay down your weary tune, lay down
 Lay down the song you strum
 And rest yourself ’neath the strength of strings
 No voice can hope to hum
 2
 Struck by the sounds before the sun
 I knew the night had gone
 The morning breeze like a bugle blew
 Against the drums of dawn
 3
 Lay down your weary tune, lay down
 Lay down the song you strum
 And rest yourself ’neath the strength of strings
 No voice can hope to hum
 4
 The ocean wild like an organ played
 The seaweed’s wove its strands
 The crashin’ waves like cymbals clashed
 Against the rocks and sands
 5
 Lay down your weary tune, lay down
 Lay down the song you strum
 And rest yourself ’neath the strength of strings
 No voice can hope to hum
 6
 I stood unwound beneath the skies
 And clouds unbound by laws
 The cryin’ rain like a trumpet sang
 And asked for no applause
 7
 Lay down your weary tune, lay down
 Lay down the song you strum
 And rest yourself ’neath the strength of strings
 No voice can hope to hum
 8
 The last of leaves fell from the trees
 And clung to a new love’s breast
 The branches bare like a banjo played
 To the winds that listened best
 9
 I gazed down in the river’s mirror
 And watched its winding strum
 The water smooth ran like a hymn
 And like a harp did hum
 10
 Lay down your weary tune, lay down
 Lay down the song you strum
 And rest yourself ’neath the strength of strings
 No voice can hope to hum.

  
 
Категория: Поезия
Прочетен: 90 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: lupcobocvarov
Категория: Поезия
Прочетен: 316309
Постинги: 730
Коментари: 119
Гласове: 486