Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
моите песни - земјотресни :-)
Автор: lupcobocvarov Категория: Поезия
Прочетен: 371727 Постинги: 742 Коментари: 120
Постинги в блога от Февруари, 2011 г.
  Мојата старост календарски ја освои власта
и спомените од младоста се опозиција бедна
ама само навидум, оти, создале стрвна каста
пред која и седите влакна главата ја веднат.

 

Наспроти достојноста на изодените чекори
споменот навлекува од седум милји чизми
и без обѕир на моралот и јасните прекори
во коковчиња јаричести клунот би го измил.

Младешките спомени пак сакаат да растат,
со елан нов да ги прекројат шинелите стари,
со кожа од газот да покријат образна краста,
по секоја цена искра од младоста да се ќари.

Залудно го исмеа ова уште антиката златна -
оџакот на мојата стрвност сеуште не е затнат.

Категория: Поезия
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове: 0
26.02.2011 23:33 - Срце во срце
    Ова е мој препев на сонетот I Carry Your Heart With Me на американскиот поет  е.е.cummings

Срце во срце

 

Твоето срце со моето го споив, ми стана аорта,
секогаш и секаде без тебе ни одам ни правам,
што и да е сторено, неизбежно ти си ми ортак
кој само преку мене милост на светот му дава.

Од судбина не се плашам оти ти тоа ми стана
и од светот не чекам ништо оти ти си мој свет -
месечина чиј намиг на крај успеав да го сфанам
и сонце со кое ти отсекогаш си пеела во дует.

Еве нй во најдлабоката тајна што никој не ја знае:
на коренот сме корен и на пупката пупка сме ние,
небесно сме небо додека дрвото на животот трае,

повишно одошто душата можела и да се надева,
поневидливо одошто умот можел од себе да скрие
и чудесно настрана за ни една ѕвезда да нй задева.

Еве го оригиналот:

i carry your heart with me (i carry it in
my heart) i am never without it (anywhere
i go you go, my dear; and whatever is done
by only me is your doing, my darling) i fear

no fate (for you are my fate, my sweet) i want
no world (for beautiful you are my world, my true)
and it’s you are whatever a moon has always meant
and whatever a sun will always sing is you

here is the deepest secret nobody knows
(here is the root of the root and the bud of the bud
and the sky of the sky of a tree called life; which grows

higher than the soul can hope or mind can hide)
and this is the wonder that’s keeping the stars apart
i carry your heart (i carry it in my heart)

Категория: Поезия
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.02.2011 23:34
  Заборавливоста е прва дама придружничка на староста.

 

Моите песни ич не ги помнам и се изненадувам кога ќе наидам на нив image

Си викам, зарем е можно да сум бил толку паметен јас тоа да го напишам image

ЌЕ ТЕ СПАСАМ

Posted in кариера
by lupcobocvarov on 31st август 2008

Сред море од страв и трула гадеж,
сред мракот на кој си бев свикнат,
во моите очи свенати ти нова надеж
како небесен светилник ми бликна.

Привид си и магија но копнеж раѓаш
на староста да и` го растурам плотот;
ти ме направи да сум насукана лаѓа
што Бога го моли за уште еден потоп.

ПОФАЛЕНА ПЕСНА

Posted by lupcobocvarov on 24th август 2008

 

Светлата бесценетост на зазорената осама
жедно го довикна очајот на творечкиот сон
за замислено да ги закова очите на портата
која ќе му отвори нов поглед кон себе.

Неспокојно ги раскрили кориците на агонијата
и страниците на трепетот ги испиша
со лудоста на својата утроба.

Светата поетика зари канџи во неговото срце
да допре до неговата студена немоќ
раната на јадот да му биде молба.

Страста на музата стана убиствена вечност
чија крикнувачка посмртност звучеше
како чин на обземеност со каменот
на кој недовршената поема го закла поетот.

Категория: Поезия
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове: -1
Търсене

За този блог
Автор: lupcobocvarov
Категория: Поезия
Прочетен: 371727
Постинги: 742
Коментари: 120
Гласове: 495